www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Великова на 16 Септември 2016

Фокача със сушени домати и зехтин

Необходими продукти
30 мл прясно мляко
30 мл вода
1 с. л. зехтин  + 1 ч. л. за намазване на фокачата
1/4 кубче мая
1 щипка захар
1 щипка сол
1 1/2 ч.ч. брашно
2 с.л. сушени домати  от бурканче
1 ч.л. розмарин -  за поръсване на фокачата

Стопляме леко млякото и в него слагаме маята и захарта. Пресяваме брашното и в него си правим кладенче. Вътре слагаме щипка сол, 1 с.л зехтин, водата и прясното мляко с маята и захарта. После добавяме и 2 с.л. сушени домати на кубчета от бурканче. Лъжиците са пълни с много сушени домати на парченца и не отцедих от зехтина вътре. Замесваме тестото. Слагаме го в купа и го покриваме с кухненска кърпа да втаса 30 мин. Взимаме тестото и го оформяме като елипса в тава, застлана с хартия. Намазваме го с 1 ч.л зехтин. Поръсваме с 1 ч.л сушен розмарин. Най-отгоре правим малки дупки, като натискаме. Печем в загрята фурна на 190 градуса до порозовяване.