Публикувана от Марияна Желева на 13 Септември 2016
![]() | Необходими продукти 1 кубче мая 3 с.л. олио 1 щипка сол 1 щипка захар 300 мл вода 600 мл брашно олио - за пържене 300 г телешка кайма 2 глави лук чубрица - на вкус |
Пресяваме брашното. Хубаво е брашното да е в дълбок голям съд. Правим кладенче. В кладенчето слагаме щипка сол и 3 с.л. олио. Във водата /трябва да е леко топла/ слагаме кубчето мая и щипка захар и 2 с.л. брашно. Размиваме маята. Оставяме я да шупне добре. Хубаво е за тези питки да се ползва кубче мая. След като шупне маята, слагаме течността с маята в кладенчето. Замесваме тестото. Тестото става пухкаво и меко. Махаме го от съда и го доомесваме върху плота за месене. Покриваме го и оставяме да втаса. Втасалото тесто го делим на топки. Всяка топка я разточваме на малки кръгове върху набрашнен плот. Почистваме лука, измиваме го. Нарязваме главите сух лук на много ситно. Слагаме телешката кайма в купа. Намачкваме каймата с ръце. Смесваме телешката кайма с нарязания на ситно лук. Овкусяваме с чубрицата на вкус. Объркваме добре. В разточените кръгове слагаме от сместа с помощта на лъжица. Затваряме кръговете, като прегъваме. Краищата притискаме с пръсти. Получават се полукръгове. И така с всички питки. Загряваме олиото в тиган. Пържим питките от двете страни. В Добруджа това са вид питки, които са правят с кайма /не трябва да е свинска/ и лук, не се запържва преди това сместа. Казват им татарски. След като ги опържим, сервираме с кисело мляко. Стават меки и вкусни. |