Публикувана от Веселина Великова на 13 Септември 2016
![]() | Необходими продукти 6 бр. кори за баница 5 с.л. олио 2/3 ч.ч. сирене ½ кофичка кисело мляко 1 щипка сол - при необходимост олио - за намазване на терина 2 яйца 1 с.л. сусам 1 с.л. с връх брашно 1 ч.л. бакпулвер |
Намазваме терин с олио както на дъното, така и по стените. Теринът, който ползвах, е с керамично покритие, незалепващо, но въпреки това винаги си го мажа. Големината е 27 дължина на 14 см. ширина. Вътрешните размери са с дължина на основата 21 см. Трябват ни 6 кори. Корите, които ползвах, са на Бела за баклава. Взимаме 1 ½ кори /тъй като са тънки и малки/ и ги намачкваме с ръце, толкова че да станат рошави и рехави, но не спластени. Разбиваме си в купа ½ кофичка кисело мляко на Пилос от 2 % от 400 гр. На нас са ни нужни 200 гр. Добавяме 2 разбити яйца. В 1 с.л брашно с връх слагаме 1 ч.л. бакпулвер, разбъркваме. Добавяме брашното с бакпулвера и него в купата. В купата прибавяме и 3 с.л олио. Разбъркваме сместа. Натрошаваме твърдо сирене около 2/3 ч.ч. в чиния. Със супена лъжица вземаме от кашата и слагаме върху намачканите кори. Слагаме равномерно малко сирене. Сиренето като го натрошим трябва да имаме предвид, че ще го ръсим 3 пъти. После намачкваме други 1 1/2 кори. Нанасяме от сместа. Пак малко сирене слагаме. Пак намачкваме 1 1/2 кори, каша и пак сирене. Най накрая слагаме 1 1/2 намачкана кора. Понамачкваме ги и ги слагаме. Изливаме каквото е останало от кашата, без сирене. Напръскваме с 2 с.л олио равномерно отгоре. Най-накрая слагаме сусам. Печем на 180 градуса. Получава се висока баница с 4 парчета, рехава и вкусна. След като я опечем я вадим от терина, като я обръщаме и режем на парчета. |