Публикувана от Веселина Великова на 13 Септември 2016
![]() | Необходими продукти 2 1/2 ч.ч. брашно 1 ч.л. захар 1 белтък 1/2 ч.л. сол 100 г заквасена сметана 50 мл олио 100 мл прясно мляко 1/3 кубче мая сусам - бял, за поръсване 1 жълтък за намазване + 2 с.л. прясно мляко 1 бр. (280 г) роле с шунка и кашкавал |
Пресяваме брашното в купа. Стопляме прясното мляко и в него слагаме 1/3 кубче мая. Разбъркваме и добавяме 1 ч.л. захар. Оставяме да се стопи захарта и маята да бухне. Правим си кладенче в брашното и слагаме 1 белтък, олиото, солта и прясното мляко с маята и захарта. Жълтъкът го разбиваме с 2 с.л. прясно мляко и го слагаме в отделна чиния. Той ще ни е нужен за намазване на кифлите. Нарязваме ролето на тънки шайби. После през средата ги режем. Получават се ленти от кашкавал и шунка. Към кладенчето добавяме 100 г заквасена сметана. Замесваме тесто. После покриваме с кухненска кърпа и оставяме да втаса 40 мин. Набрашняваме си масата и слагаме тестото върху нея. Набрашняваме и него и го разточваме на кора. Режем кората на триъгълници. В основата на всеки един от нарязаните триъгълници слагаме от ролето и навиваме на кифли. В голяма тава слагаме лист хартия за печене. Нареждаме кифлите в тавата на разстояние една от друга. Оставяме ги да втасат 20 мин. След като се надигнат, ги мажем с жълтъка и поръсваме с белия сусам. Печем на 180 градуса в загрята фурна. |