Публикувана от Марияна Желева на 07 Септември 2016
Необходими продукти 200 мл хладка вода 200 г кисело мляко 1 кубче мая 1 ч.л. сол 2 с.л. олио 1 ч.л. захар 800 г брашно 150 г кашкавал 150 г шунка 7 маслини 1 голяма печурка кетчуп - за намазване 1 яйце + 1 с.л зехтин | |
Пресявам брашното в купа. Правя си кладенче. Стоплям леко водата и в нея слагам захарта и маята. Размивам маята, добавям и 2 с.л брашно. Оставям настрани да шупне. Прибавям после водата с маята. В кладенчето слагам и 1 ч.л сол, олиото и киселото мляко. Замесвам тестото. Набрашнявам плота и доомесвам тестото. Получава се меко тесто. Покривам тестото на топло да втаса за 40 мин. Като втаса го деля на две. Всяка част разточвам на кръг върху набрашнен плот. Намазвам кръга с кетчуп според вкуса с помощта на лъжица. Настъргвам кашкавал с ренде. Настъргвам и шунката на ренде. Измивам гъбата и я нарязвам на тънки лентички. Почиствам от костилките черни маслини и ги нарязвам на ситно. Върху намазания лист с кетчуп разпределям шунката, кашкавала, маслините и печурките. Навивам рулото. Получава се дълго руло. Режа рулото на равни части. Рулцата трябва да са с големина 6 см. Слагам тавата на фурната хартия за печене. Нарязаните рулца ги нареждам на разстояние едно до друго, като ги сплесквам леко /както е на снимката/. Разбивам 1 яйце и 1 с.л зехтин в купичка. Намазвам сплесканите леко, вече оформени рулца с помощта на четка от сместа с яйцето и зехтина. Пека на 180 граадуса в загрята фурна. След като се опекат слагам в купа. Хапваме с айран. Да ви е сладко! |