www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Великова на 06 Септември 2016

Фокача с маслинова паста

Необходими продукти
300 гр. брашно
1 щипка розмарин
2-3 с.л. зехтин за намазване
4 с.л. маслинова паста
13 мл зехтин
1 щипка захар
1 щипка сол
1/3 кубче мая
150 мл вода
3 плочки сирене

Пресяваме брашното в дълбока купа. Правим кладенче в средата. Стопляме леко водата и в нея слагаме маята и щипка захар. Оставяме настрана покрито с кухненска кърпа да шупне. Прибавяме водата с маята и захарта при брашното. Прибавяме в купата зехтина и щипка сол. Замесваме меко тесто върху набрашнена маса, където ще месим. Намазваме купа с малко зехтин и слагаме тестото. Намазваме и него, покриваме тестото с кърпа за 30 мин. да втаса. След като втаса го оформяме с ръце в обла форма. Притискаме формата. Слагаме го в тава, застлана с хартия за печене. Намазваме повърхността малко със зехтин и поръсваме с розмарин.  На места върху тестото правим дупчици с пръст. В дупчиците внимателно слагаме да се запълнят с маслинова паста. Общо за намазванията отива не повече от 2-3 с.л. Печем на 180 градуса в загрята фурна. След като се опече вадим фокачата и я увиваме с кърпа, да си запази топлината. При сервиране режем на квадрати. Към фокачата режем 3 плочки сирене.