Публикувана от Веселина Великова на 06 Септември 2016
![]() | Необходими продукти 300 гр. брашно 1 щипка розмарин 2-3 с.л. зехтин за намазване 4 с.л. маслинова паста 13 мл зехтин 1 щипка захар 1 щипка сол 1/3 кубче мая 150 мл вода 3 плочки сирене |
Пресяваме брашното в дълбока купа. Правим кладенче в средата. Стопляме леко водата и в нея слагаме маята и щипка захар. Оставяме настрана покрито с кухненска кърпа да шупне. Прибавяме водата с маята и захарта при брашното. Прибавяме в купата зехтина и щипка сол. Замесваме меко тесто върху набрашнена маса, където ще месим. Намазваме купа с малко зехтин и слагаме тестото. Намазваме и него, покриваме тестото с кърпа за 30 мин. да втаса. След като втаса го оформяме с ръце в обла форма. Притискаме формата. Слагаме го в тава, застлана с хартия за печене. Намазваме повърхността малко със зехтин и поръсваме с розмарин. На места върху тестото правим дупчици с пръст. В дупчиците внимателно слагаме да се запълнят с маслинова паста. Общо за намазванията отива не повече от 2-3 с.л. Печем на 180 градуса в загрята фурна. След като се опече вадим фокачата и я увиваме с кърпа, да си запази топлината. При сервиране режем на квадрати. Към фокачата режем 3 плочки сирене. |