www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Великова на 06 Септември 2016

Гръцки соленки

Необходими продукти
1 амонячна сода
1 с.л. кисело мляко
1 щипка сол
15 с.л. прясно мляко
брашно - колкото поеме
1 белтък
1 жълтък
сусам за поръсване
125 гр. масло

Пресявам си брашно. Отделям белтъка от жълтъка. В дълбока купа си разбивам белтъка. Прибавям към него щипка сол. Амонячната сода я шупвам в 1 с.л кисело мляко. Прибавям и содата с киселото мляко към белтъчената смес. Добавям прясното мляко и пак разбърквам. Размеквам маслото. Прибавям маслото и разбърквам. Постепенно прибавям от брашното колкото поеме до леко меко тесто.

Набрашняваме си плота. Месим тестото. След като омесим тестото го делим на две части. Разточваме всяка част на кора 5 мм. Мажем кората с разбитият жълтък с помощта на четка. Поръсваме обилно със сусам. Режем ленти с къдраво ножче. Слагаме хартия за печене в голяма тава. Подреждаме соленките в тавата. Печем соленките в загрянта на 180 градуса фурна. След като ги опечем редим в купа.