Публикувана от Веселина Великова на 06 Септември 2016
Необходими продукти 1 амонячна сода 1 с.л. кисело мляко 1 щипка сол 15 с.л. прясно мляко брашно - колкото поеме 1 белтък 1 жълтък сусам за поръсване 125 гр. масло | |
Пресявам си брашно. Отделям белтъка от жълтъка. В дълбока купа си разбивам белтъка. Прибавям към него щипка сол. Амонячната сода я шупвам в 1 с.л кисело мляко. Прибавям и содата с киселото мляко към белтъчената смес. Добавям прясното мляко и пак разбърквам. Размеквам маслото. Прибавям маслото и разбърквам. Постепенно прибавям от брашното колкото поеме до леко меко тесто. Набрашняваме си плота. Месим тестото. След като омесим тестото го делим на две части. Разточваме всяка част на кора 5 мм. Мажем кората с разбитият жълтък с помощта на четка. Поръсваме обилно със сусам. Режем ленти с къдраво ножче. Слагаме хартия за печене в голяма тава. Подреждаме соленките в тавата. Печем соленките в загрянта на 180 градуса фурна. След като ги опечем редим в купа. |