www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Великова на 01 Септември 2016

Сладкиш с локум, орехи и много пудра захар

Необходими продукти
1 кутия локум
4  яйца
1 ч.ч. захар
50 мл. олио
150 мл. прясно мляко
1 бакпулвер
2 ч.ч. брашно
олио - за намазване на формата
½ ч.ч. орехи

Чукваме яйцата едно по едно в суха купа. Предварително яйцата сме ги извадили на стайна температура. Разбиваме ги с миксер. Тук е важно да кажем, че всичко се бие с миксер. При яйцата слагаме захарта и пак разбиваме. После добавяме прясното мляко, олиото и пак разбиваме. Пресяваме брашното и го смесваме с 1 пакетче бакпулвер. Постепенни добавяме брашното и разбиваме. Нарязваме орехите на малки парченца. Локума го нарязваме също на малки парченца.

Намазваме формата за сладкиша, може и кръгла малка тава с олио. После посипваме с малко брашно, за да не залепне кашата, като печем сладкиша. Изсипваме кашата на сладкиша и заглаждаме да е равно. Равномерно разпределяме по цялата форма парченцата локум и орехи, като изсипваме отгоре. При печенето част от орехчетата и локумът падат надолу, други са на повърхността и има и такива, които са по средата. В този смисъл, като хапваме, ще има навсякъде локум и орехи. Печем в загрята на 180 градуса фурна. След като е готов и малко да изстине поръсваме с много пудра захар. След като го поръсим с пудрата захар, го режем като торта. При ядене се усеща локум, орехи, пухкав ароматен сладкиш и много пудра захар. Пудрата захар на се стапя. Важно е сладкишът да се бие с миксер, така става по-добре, по-вкусен и по-висок. От сладкиша излизат 12 хубави парчета.