Публикувана от Веселина Великова на 01 Септември 2016
![]() | Необходими продукти 4 яйца 1 щипка сол 1 ч.ч. захар 1 ч.ч. брашно 2 ванилии 1 бурканче сладко от сливи пудра захар ½ ч.л. сода бикарбонат 1 ч.л. оцет |
Взимаме 2 сухи купи. Чукваме яйцата и отделяме белтъците от жълтъците. В белтъците слагаме щипката сол и разбиваме на сняг с помощта на миксер. След това при жълтъците в другата купа си отмерваме 1 ч.ч. захар и разбиваме също с миксер. Прибавяме ванилиите. Разбъркваме с лъжица внимателно сместа със захарта, жълтъците и ванилиите. Пресяваме брашното. Шупваме содата в 1 ч.л. оцет. Слагаме содата към сместа с жълтъците. В сместа с жълтъците постепенно на малки части прибавяме брашното и разбъркваме. Смесваме двете части - жълтъчената и белтъчената. Объркваме добре, като постепенно ги смесваме. Изсипваме сместа в голяма правоъгълна тава, застлана с хартия за печене. Заглаждаме, сместа трябва да е равномерно навсякъде и загладена. Печем на 190 градуса. След като се опече блатът, като изстине леко го отделяме от хартията за печене. Режем го на 3 равни по големина части. Отваряме си бурканче от сливи. Мажем обилно с лъжица първия блат, слагаме отгоре втория, мажем пак със сладко обилно и накрая пак слагаме блата. Режем десерта на квадрати и поръсваме с пудра захар с цедка. Сервираме в чинии |