Публикувана от Az-gotvia .bg на 27 Август 2016
![]() | Необходими продукти 300 гр. пресен сок от портокали и настъргана кора от 1 портокал 220 гр. захар 250 гр. зехтин или слънчогледово олио 400 гр. брашно 125 гр. смлени орехи 125 гр. черни стафиди 1/4 чаена лъжичка карамфил на прах 1 чаена лъжичка канела 15 гр. бакпулвер 1 с.л. коняк сусам за поръсване |
Смесваме зехтина (олиото) със захарта и ги разбиваме с миксер за 1-2 минути. Добавяме канелата, карамфила, орехите настъргания портокал и сока му и брашното с бакпулвера. Овалваме стафидите в малко брашно и ги добавяме към сместа като разбъркваме с лъжица. Слагаме и коняка. Изсипваме сместа във форма намазана с масло и посипана с брашно. Посипваме кекса със сусамови семена. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса с вентилатор за 10 минути и допичаме на 180 градуса с вентилатор за още 30 минути (до златисто). Оставяме да изстине за 10-15 минути и след това го прехвърляме в поднос. |