Публикувана от Веселина Великова на 24 Август 2016
![]() | Необходими продукти част от 1 калмар 2 червени домата 3 стръка магданоз 4 с.л. зехтин 1 с.л. соев сос 1 щипка сол 2 с.л . сок от лимон 1/4 глава червен лук 3 черни маслини - едри без костилки 3 зелени маслини - едри без костилки 10 бр. каперси |
Измиваме доматите. Почистваме ги. Режем ги на две, а всяка половина - на тънки парчета. Подреждаме доматите като ветрило едно след друго в кръг в подходяща чиния. Лука го почистваме и нарязваме на полумесеци. Подреждаме лука върху доматите. Измиваме и нарязваме магданоза на дребно. Ако нямаме магданоз, го заменяме с лющян, според мен като вкус става добре, но вие ще си прецените. Върху лука равномерно разпределяме каперсите. Върху каперсите разпределяме и маслините. Маслините ги нарязваме на колелца, на не много тънко, за да се усещат. Преди да почнем да редим салатата, трябва да се заемем с калмара. От кармара използваме само пипалата и малка част от основната част. Измиваме добре. Попарваме във вряла вода за 5-6 мин. След това измиваме и почистваме добре в студена вода. Правим си марината от 3 с.л зехтин, соев сос и сок от пресен лимон и ги оставяме за 10 мин. както пипалата, така и нарязаните първо на шайби, после на половини от тялото. Най-отгоре слагаме и част калмара и поливаме с 1 с.л. зехтин и посоляваме леко на вкус. Това е рецепта за 1 порция. |