Публикувана от Веселина Великова на 24 Август 2016
![]() | Необходими продукти за основа: 300 г чаени бисквити 100 г масло - разтопено за пълнежа: 500 г крема сирене 300 г заквасена сметана 180 г захар 1 ванилия 2 с.л. прясно изцеден сок от лимони 20 г желатин на прах 50 мл студена вода 400 г млечна сметана на Pilos за гарниране: сладко от череши - с цели плодове |
Това е една рецепта, взаимствана от един блог, но и малко променена. Дано Ви допадне. Използвах чаени бисквити, но сега по магазините има бисквити за чийзкейк, които са много вкусни, ароматни. Покриваме дъното на 22 см форма за торта с ринг с хартия за печене. Изрязваме хартия за печене с големината на ринга. Смиламе в блендер бисквитите. Слагаме ги в купа и добавяме разтопеното масло. Бисквитите трябва да станат на трохи, защото после се получават едни неприятни бучици. Смесваме ги много добре с маслото, като ги месим, разбъркваме с ръце. Получават се нещо като маслени трохи. Изсипваме ги във формата и ги притискаме с длани, за да се оформи блат. Режем фолио с форма на кръг, достатъчен, за да покрие дъното. Слагаме в хладилника да стегне. През това време приготвяме пълнежа. Правим така, за да не ни е топъл блатът. Отваряме 2 пакетчета желатин в съд със студена вода. Накисваме го за 10 минути. Оставяме настрана. В друга голяма купа слагаме крема сиренето, захарта, ванилията и сока от лимона. Аз ползвам купата от миксера, защото е дълбока и удобна. Като сложим крема сиренето, го намачкваме с вилица, защото разбиването става по-лесно след това. Разбиваме в купа с миксера на ниска степен. Стопляме вода в кана за варене на вода. Изсипваме в дълбок висок съд. В съда слагаме другия съд, в който сме сложили съда с желатина и разбъркваме, за да се разтвори добре. На водна баня става бавно и продължително разтварянето. На тънка струйка към крема слагаме и желатина. Разбъркваме с лъжица много добре. В отделна купа, която сме измили и подсушили добре, изсипваме сметаната. Разбиваме с миксера на средна скорост, като после увеличаваме на висока скорост сметаната до меки върхове. Като стане готова сместа, слагаме я към крема със крема сиренето, сока от лимона, желатина и захарта, ванилията. Изсипваме вече готовия крем върху бисквитения блат, който сме изстудили преди това. Заглаждаме с шпатула. Покриваме с фолио, но внимаваме да не засегне крема. Оставяме в хладилника да стегне за 4 часа. Вадим, режем на триъгълници с нож и в единия край слагаме по 2 ч.л. сладко от череши с цели плодове. Поднасяме парче от чийзкейка в чиния. |