www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 21 Август 2016

Конфитюр от сини сливи с оцет и вода

Необходими продукти
2 кг сини сливи
1 кг захар
2/3 чаена чаша вода
1/3 чаена чаша оцет

Измиваме сливите и ги режем на парчета. Слагаме ги в тава. Изсипваме отгоре захарта, като я разпределяме равномерно. Оставяме сливите да престоят така със захарта за една нощ. Смесваме количеството вода с оцета и го изсипваме отгоре. Разбъркваме. Слагаме тавата със сливите да се пекат в загрята фурна на 200 градуса. Често разбъркваме. Преценяваме гъстотата, като си сипваме лъжичка от сиропа в чинийка. Сливите са от дребните сини сливи и са сладки, достатъчно беше 1 кг. захар. След като се опече сладкото слагаме го в бурканчета, които сме измили. Бурканчетата трябва да са сухи, капачките също. Вече пълни бурканчетата ги затваряме добре и обръщаме с капачките надолу. Да вие сладко!