www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 20 Август 2016

Питка за Богородица

Необходими продукти
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. прясно мляко
1 кубче мая
1 щипка сол
1 с.л. захар
700 - 750 гр. брашно
2 с.л. олио
сусам
1 яйце за намазване + 1 с.л олио

Пресяваме брашното в дълбок съд. Правим кладенче. В кладенчето слагаме 1 ч.ч. кисело мляко, 2 с.л олио, щипка сол и чукваме две яйца. Стопляме леко прясното мляко и прибавяме маята и 1 с.л захар, плюс 1 с.л брашно. Размиваме добре захарта и оставяме да шупне маята. После прибавяме и нея при другите съставки в кладенчето. Замесваме тесто. После върху набрашнен плот го доомесваме. Тестото го разделяме на 7 части. Всяка част оформяме на топка. Подмазваме тавичка и посипваме леко с брашно. В центъра на тавичката слагаме една топка и около нея другите шест. Трябва да се получи форма на цвете. Леко ги слагаме на разстояние едно от друго. При втасването ще се надигнат и бухнат топките. Оставяме да втаса питката за 40 мин. покрита с кърпа на топло.

Разбиваме яйцето с вилица в купичка, прибавяме 1 с.л олио. Намазваме питките с яйчената смес с помоща на четка. Поръсваме със сусам. Печем на 180 гр. в загрята фурна. Вадим пиката като е готова и хапваме. Да ви е сладко! За Богородица е характерно направата на питка или хляб за здраве, това е една идея за вкусна питка.