www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 13 Август 2016

Питки с бекон и сирене

Необходими продукти
1 яйце
1/2 бр. амонячна сода
1/2 кофичка кисело мляко
120 гр. сирене
100 гр. бекон
3 ч.ч. брашно
2 с.л. олио –  за задушаване на бекона
щипка сол
1 ч.л. захар
2 с.л. масло
олио за пържене

Разбиваме яйцето в купа. Натрошаваме сиренето в чиния с помощта на вилица. Нарязваме бекона на малки парченца. Сгорещяваме олиото в подходящ тиган и слагаме бекона, леко го задушаваме. Смесваме бекона със сиренето. В киселото мляко слагаме содата да шупне. Пресяваме брашното в отделна купа. В нея  правим кладенче. Размекваме маслото. В кладенчето слагаме разбитото яйце, шупналото мляко, щипка сол, захарта, маслото. Месим. Прехвърляме всичко върху набрашнен плот и доомесвам тестото. Получава се меко тесто. Оставяме го да си почине 15 мин. Разделяме го на две. Точим с точилката лист върху набрашнен плот. Същото правим и с другата част. Слагаме върху първия от плънката, като я разпределяме равномерно, отгоре поставяме втория. Режем с ръба на капак, леко набрашнен върху разточените листи. Питките, които режем са в правоъгълна форма. Четирите външни края леко ги притискаме с капака, за да не излезе плънката при пържене. Получават се питки с хубави краища. Нагряваме олио в тиган и пържим питките от двете страни. Хапваме с айран. Да ви е сладко!