Публикувана от Марияна Желева на 13 Август 2016
![]() | Необходими продукти 1 яйце 1/2 бр. амонячна сода 1/2 кофичка кисело мляко 120 гр. сирене 100 гр. бекон 3 ч.ч. брашно 2 с.л. олио – за задушаване на бекона щипка сол 1 ч.л. захар 2 с.л. масло олио за пържене |
Разбиваме яйцето в купа. Натрошаваме сиренето в чиния с помощта на вилица. Нарязваме бекона на малки парченца. Сгорещяваме олиото в подходящ тиган и слагаме бекона, леко го задушаваме. Смесваме бекона със сиренето. В киселото мляко слагаме содата да шупне. Пресяваме брашното в отделна купа. В нея правим кладенче. Размекваме маслото. В кладенчето слагаме разбитото яйце, шупналото мляко, щипка сол, захарта, маслото. Месим. Прехвърляме всичко върху набрашнен плот и доомесвам тестото. Получава се меко тесто. Оставяме го да си почине 15 мин. Разделяме го на две. Точим с точилката лист върху набрашнен плот. Същото правим и с другата част. Слагаме върху първия от плънката, като я разпределяме равномерно, отгоре поставяме втория. Режем с ръба на капак, леко набрашнен върху разточените листи. Питките, които режем са в правоъгълна форма. Четирите външни края леко ги притискаме с капака, за да не излезе плънката при пържене. Получават се питки с хубави краища. Нагряваме олио в тиган и пържим питките от двете страни. Хапваме с айран. Да ви е сладко! |