www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 13 Август 2016

Кифлички без пълнеж за закуска

Необходими продукти
1 ч.ч. мас
250 г. прясно мляко
1 белтък
20 г. кубче мая
800 г. брашно
1 щипка сол
1 жълтък + 2 с.л прясно мляко
сусам

Маята с малко от млякото и солта се забърква на рядка каша и се оставя да втаса. Размекваме маята, аз я оставих преди това на стайна температура да се отпусне. Прибавя се останалото прясно мляко към другото. Пресяваме брашното. В него правим кладенче и изсипваме млякото със солта и маята. Чукваме яйцето в купичка и отделяме жълтъка от белтъка. В жълтъка слагаме 2 с.л прясно мляко, което ще ни е нужно за намазването. Белтъка го прибавяме при брашното. Замесва тестото. После го прехвърляме върху набрашнен плот и доомесваме. Оставяме тестото да втаса на топло, завито с кърпа.

След като втаса тестото го делим на 6 топки. Всяка топка я разточваме върху набрашнен плот и режем триъгълници с нож. Навиваме кифличките от широката част към върха. Нареждаме кифличките върху тава, застлана с хартия за печене. Оставяме кифличките да втасат пак на топло, покрити с кърпа. След като втасат ги мажем с разбит жълтък с прясно мляко с помоща на четка. Поръсваме със сусам. Печем в загрята на 180 градуса фурна. След като се опекат ги слагаме в подходящ съд. Хапваме с нарязано сирене, шунка, шпек салам, маслини. Рецептата е от готварска книжка, втасването не бе обозначено, аз го сатвих да втасат два пъти по 35 мин.