www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 13 Август 2016

Кифли с кайма, маслини и кашкавал

Необходими продукти
1/2 кубче мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
700 г. брашно
125 мл. топло мляко
175 мл. топла вода
150 мл. олио
350 г. кайма
1 глава лук
3 скилидки чесън
100 г. зелени маслини
100 г. кашкавал
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. ронена чубрица
1/2 домат
черен пипер
сол
4 с.л. олио
2 яйца за намазване + 2 с.л олио
чубрица

Нарязваме на ситно лука и чесъна и ги задушаваме в олиото до омекване. Добавяме каймата. Добавяме черен пипер, ронена чубрица и кимион и малко сол на вкус. Нарязваме на малки кубчета маслините и кашкавала. Нарязваме също на дребно половината домат. Прибавяме ги при каймата, чесъна и лука. Добавяме и нарязания домат и разбъркваме. Готвим каймата до готовност. Отделяме си сместа настрани. Тя ще ни е нужна за плънка на кифличките.

Пресяваме брашното в голяма купа. Стопляме 50 мл. от водата и размиваме маята с 1 с.л брашно и захарта. Закриваме с кърпа на топло. Правим кладенче в брашното и прибавяме шупналата мая с водата, прясното мляко, олиото и солта. Замесваме тесто върху набрашнен плот. Вече замесеното тесто го завиваме с кърпа на топло да втаса за 50 мин.

След като втаса тестото го деля на 5 топки. Върху набрашнен плот разточвам кора, последователно от всяка топка. Всяка кора я деля на осем триъгълника с помощта на нож. Поставям малко от плънката в широкия край с помощта на лъжица на всеки триъгълник. Подмушвам ъглите и навивам към върха. Навивам кифличките. Редя ги на разстояние малко една от друга в тава, застлана с хартия за печене.

В купичка разбивам 1-2 яйца и 2 с.л олио с вилица. С помощта на четка мажа кифличките. Поръсвам ги със сусам. Пекат се в загрята фурна на 190 градуса. Вече готови като се изпекат ги вадим и редим в подходящ съд. Да ви е сладко!