Публикувана от Марияна Желева на 13 Август 2016
Необходими продукти 125 г масло 2 яйца - големи 1 и 1/2 ч.ч. брашно 4 с.л. кисело мляко 1 пакетче бакпулвер 1 ч.ч. пудра захар пудра захар - за поръсване 50 гр. млечен шоколад 1 малък банан | |
Яйцата и маслото ги оставяме на стайна температура. Яйцата, които използвах са големи, домашни са и затова и кексът освен от маслото и банана придоби още по-жълтичък цвят. Маслото трябва да е достатъчни размекнато. Аз ползвах немско масло 1/2 от 250 грама. Маслото заедно с пудрата захар го разбиваме с миксер в дълбока купа продължително. В отделна купа разбиваме яйцата с миксер също много добре. Прибавяме яйцата към маслото и пудрата захар. Прибавяме към сместа и киселото мляко. Пак разбиваме. Пресяваме брашното. Смесваме брашното с бакпулвера, разбъркваме да се премеси добре и го добавяме постепенно към купата с продуктите, които вече разбихме. Объркваме добре всичко с лъжица. Режем на дребно с нож 50 грама млечен шоколад. Шоколадът, който използвам в случая е български Фин млечен /със светло синя опаковка/. Бананът го режа на малки парченца. Мажа формата за кекс с дупка с олио или с маргарин и посипвам с брашно. Изсипваме сместа. Печем в загрята фурна на 180 градуса. След 6-7 мин. го вадим от формата. Вече готов кекса го обръщаме и слагаме в подходящ съд. Поръсваме го с пудра захар с помощта на цедка. Като изстине леко го режем на парчета. Хапваме с кафе или сок. Да ви е сладко! Кексът е с приятен вкус на банан, масло, шоколад. Усещат се парченцата банан и шоколад при хапване. |