www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 02 Август 2016

Немски сладки лунички

Необходими продукти
100 гр. масло
1 яйце
2 ванилии
2/3 ч.ч. брашно
1/3 ч.ч. орехи
1/2 ч.ч захар

Разбивам яйцето в купа. Размеквам маслото. Яйцето и захарта разбивам със захарта с миксер. Към тях добавям и размекналото масло. Пак разбивам много добре. Добавям две ванилии на прах за аромат. Използвах обикновени малки ванилии /български/. Смилам орехите с машинка за мелене на ядки. Добавям и тях. Обърквам много добре. Добавям постепенно и брашното и пак обърквам. Накрая не е нужно да се бърка с миксер.

Формата /Zenker/ е за лунички с общ брой 42, подредени в прави редици 6 по 7. Пълним формата с лунички от сместа. Пълненето става с помоща на лъжичка и заглаждаме, като гледаме да не остава извън гнездата. Става бавничко, но резултатът е много хубав. Сместа е маслена, ароматна, жълта на цвят. Включваме си фурната на 160 градуса. След като се загрее фурната слагаме формата с пълните лунички и печем за 8 мин. Изваждат се лесно, след като изстинат 2-3 мин. Поставяме ги в съд, като ги редим една след друга, да ни е красиво и поръсваме обилно с пудра захар. Хапваме след като изстинат леко, с хубаво горчиво кафе. На вкус са типични немски маслени сладки. Сместа е напълно достатъчна за 42 броя.