Публикувана от Марияна Желева на 02 Август 2016
![]() | Необходими продукти 4 ч.ч. брашно 100 мл. олио 200 мл. вода 1/2 кубче мая 1 ч.л. захар 1 ч.л. сол 1 яйце 6 бр. кренвирши за намазване: 1 с.л. масло 1 жълтък за поръсване: сусам |
Пресявам брашното в купа. Правя кладенче. Чуквам яйцето. Прибавям маята към леко стоплената вода и размивам заедно с захарта и 1 с.л брашно. Добавям олиото и солта. Замесвам тестото. Набрашнявам плота и го доомесвам. Оставям го завито на топло да втаса за 30-40 мин. След като втаса го разделям на 6 части. Всяка част я разточвам върху набрашнен плот с форма на правоъгълник. Формата трябва да е достатъчна, за да завием кренвирша само веднъж, а краищата на тестото да ги притиснем от единия до другия край. Получената закуска с помощта на нож режем на шайби на равно разстояние изцяло покрития кренвирш без притиснатото тесто. След това обръщаме шайбата с кренвирша и тесто така, че да легне в ляво, другата завиваме в дясно, после пак в ляво и така последното кръгче да е в началото, като център. Внимателно слагаме закуските в тава, застлана с хартия за печене. Получават се закуски с наредени кръгчета. Оставяме да втасат на топло за 30 мин. В отделна купичка разбивам добре жълтък с размекнато масло. Вече втасали мажем с разбития жълтък и маслото с помощта на четка тестената част. Поръсваме тестото със сусам или ръсеница. Печем на 180 градуса в загрята фурна. След като се опекат ги поднасяме с компот. |