www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 02 Август 2016

Клонки

Необходими продукти
4 ч.ч. брашно
100 мл. олио
200 мл. вода
1/2 кубче мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 яйце
6 бр. кренвирши

за намазване:
1 с.л. масло 
1 жълтък

за поръсване:
сусам

Пресявам брашното в купа. Правя кладенче. Чуквам яйцето. Прибавям маята към леко стоплената вода и размивам заедно с захарта и 1 с.л брашно. Добавям олиото и солта. Замесвам тестото. Набрашнявам плота и го доомесвам. Оставям го завито на топло да втаса за 30-40 мин. След като втаса го разделям на 6 части. Всяка част я разточвам върху набрашнен плот с форма на правоъгълник. Формата трябва да е достатъчна, за да завием кренвирша само веднъж, а краищата на тестото да ги притиснем от единия до другия край. Получената закуска с помощта на нож режем на шайби на равно разстояние изцяло покрития кренвирш без притиснатото тесто. След това обръщаме шайбата с кренвирша и тесто така, че да легне в ляво, другата завиваме в дясно, после пак в ляво и така последното кръгче да е в началото, като център.

Внимателно слагаме закуските в тава, застлана с хартия за печене. Получават се закуски с наредени кръгчета. Оставяме да втасат на топло за 30 мин. В отделна купичка разбивам добре жълтък с размекнато масло. Вече втасали мажем с разбития жълтък и маслото с помощта на четка тестената част. Поръсваме тестото със сусам или ръсеница. Печем на 180 градуса в загрята фурна. След като се опекат ги поднасяме с компот.