www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от plamena georgieva на 20 Ноември 2011

Бавно печено пиле

Необходими продукти
масло за намазняване
1 брой цяло пиле около 1,5 кг
1 кг картофи, разрязани на 2 или на 4, ако са по-големи
2 глави чесън, разрязани напречно по средата
100 мл бяло вино
100 мл пилешки бульон
3 стръка розмарин
6 броя дафинови листа
1 брой лимон, нарязан

1. Загрейте фурната до 160°С (140°С с обдухване). Намазнете голяма тавичка с масло, намажете и кожата на пилето.

2. Сложете пилето в тавата, а около него поставете картофите. Добавете разрязаните глави чесън, полейте с виното и бульона, покрийте тавата с фолио и я поставете във фурната. Запечете за 1 час, извадете тавата и разбъркайте картофите. Добавете подправките и лимона и запечете за още 50 мин без фолио.

3. Увеличете температурата до 220°С (200°С с обдухване). Запечете за още 30 мин и извадете пилето и картофите от тавата. Покрийте пилето с фолио и го оставете да си почине поне 10 мин, преди да го нарежете на парчета. Дръжте картофите топли и сервирайте, като полеете порциите със соса от тавата.