www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 26 Юли 2016

Малки кифлички с извара за рожден ден

Необходими продукти
1 яйце
50 мл прясно мляко
100 мл хладка вода
2 с.л. олио
1/2 ч. л. захар
1/2 ч л. сол
300 г брашно
1/3 мая
сусам
извара

за намазване:
1 жълтък + 2 с.л. олио

Стоплям леко водата и в нея размивам маята. Пресявам брашното в купа и в него  правя кладенче. Слагам предварително стопленото прясно мляко, водата с размитата мая. Добавям солта, захарта, олиото. Вътре чуквам и яйцето. Обърквам. Върху набрашнения плот омесвам тестото. Оставям го да втаса 30 минути, покрито на топло с кърпа. После го деля на няколко части. Всяка разточвам на кръг. Разделям на триъгълници. Може да разточите и на голям правоъгълник и да срежете през средата с нож и после да режете на триъгълници с широка основа. Редуват се основа, връх. На всеки кръг, малко след началото на върха, правите три разреза с обща точка в посока широката част, но не до нейния край, а до преди него. В купичка слагам извара, която леко посолявам и обърквам добре. В широката част слагам извара и навивам в посока върха. После двата края на малките кифлички завивам навътре. Получават се раирани кифлички. Нареждам ги в тава, застлана с хартия за печене. Оставям да втаса за 30 мин. на топло покрито с кърпа. Мажа ги със смесен жълтък и олио. После поръсвам със сусам. Пека на 180 градуса в загрята фурна. Вече опечени ги редя в съд.