www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 26 Юли 2016

Мъфини с цариградско грозде

Необходими продукти
125 г масло
3 яйца
3 - 4 с.л. кисело мляко
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.л. канела
40 - 50 бр. зърна цариградско грозде
1 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер

Пресяваме брашното в купа. Към брашното добавяме бакпулвера и объркваме добре. Оставяме маслото на стайна температура да се размекне много добре. Яйцата също ги оставяме на стайна температура, преди да почнем да правим мъфините. В отделна купа разбиваме пудрата захар и маслото с миксер продължително. Сместа става гладка, гъста и жълта. Важно е маслото да е меко.

В друга купа си чукваме три яйца. Разбиваме яйцата пак с миксер. Яйцата, които съм ползвала, са размер L. Смесваме двете смеси от яйца и маслото с пудрата захар. Разбъркваме добре. После постепенно прибавяме брашното с примесения бакпулвер. Разбъркваме с лъжица много добре. Добавяме канелата. Пак разбъркваме. Намазняваме формата за мъфини с олио или масло и посипваме леко с брашно. Аз ползвам масло, за намазване са ни нужни още 2 с.л масло. Така стават по-хубави според мен. Разпределяме сместа равномерно във формата за мъфини. Сместа е за 12 бр. Стават не много големи. Кашата изглежда гъста и малко, но ще ви стигне за 12 бр.

Измиваме зърната от цариградското грозде. Подсушаваме си ги с два листа кухненска хартия. Гледаме зърната да не са розови или зеленикави, защото кората е по твърда, а и те самите ще са по-кисели. Почистваме ги от двете страни много леко, за да не нараним зърната. Режем ги на половинки. Нужни са ни около 40 - 50 бр. Редим половинките върху кашата, която сме разпределили с месестата част надолу. Ако при рязането се отдели от приятната месеста част, можем да разпределим също върху мъфините. Печем в загрята фурна на 180 градуса.