Публикувана от Марияна Желева на 29 Юни 2016
Необходими продукти за блата: 5 яйца 200 г захар 1 ч.ч. смлени орехи 75 г галета 1/2 бр. бакпулвер за сиропиране: 50 мл коняк за крема: 140 г смлени орехи 100 мл прясно мляко 200 г меко масло 170 г пудра захар 1 ванилия за глазура: 150 г бял шоколад 40 мл течна сметана 20 г масло за украса: орехи - разполовени ядки 40 г бял шоколад | |
В отделна купа слагаме орехите, бакпулвера и ванилията. Към жълтъците, които първо разбихме, ги прибавяме. После слагаме и белтъците. Разбъркваме добре с лъжица. Форма за торта с ринг си я покриваме с хартия за печене, като я изрязваме в необходимата форма. Разстиламе сместа. Заглаждаме добре. Печем на 180 градуса блата. Прясното мляко и орехите ги сваряваме в тенджерка. Те са ни нужни за крема. Става гъста смес. Разбиваме маслото, което леко е размекнато с пудрата захар с помощта на миксер, добавяме ванилията. Орехите с млякото, които са станали на гъст крем през това време ги отделяме на страна да се охлади. Към маслото със захарта слагаме орехите. Разбиваме отново. Блатът, който си изпекохме, вече е изстинал добре и го режем с остър, голям нож през средата. Слагаме едната част върху голяма чиния или табла с кръгла форма. Поливаме я с не повече от половината количество от коняка равномерно. После с шпатула или подходящ нож, може и лъжица, нанасяме от крема. Върху крема слагаме и втория блат. Сиропираме с другата половина от коняка, който ни е останал, пак равномерно с помощта на лъжица. В подходящ съд на котлона си слагаме продуктите, които са необходими за глазурата. Първо начупваме белия шоколад, добавяме течната сметана и масло. Бъркаме. Като ни стане глазура за тортата, още докато е топла, я мажем върху тортата равномерна с шпатула или нож. Украсяваме с разполовени орехи. Размекваме белия шоколад и правим нещо като лентички, може и да заместите с бял шоколадов крем от тубичка, какъвто съм използвала аз /руски/. Да ви е сладко! Хапваме с горещо черно кафе. |