www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 20 Юни 2016

Малки топки със сирене за закуска

Необходими продукти
3 ч.ч. брашно
4 с.л. масло
1 ч.л. сол
1/2 мая
1/2 ч.л. захар
150 мл прясно мляко
40 мл вода
1 жълтък
семена - ръсеница
2 с.л. олио
250 г сирене
луканка
филе
кашкавал

Пресявам брашното в купа. Стоплям леко прясното мляко и водата поотделно. В топлото прясно мляко размивам маята с 1 с.л брашно. Правя си кладенче в брашно и слагам водата, прясното мляко със захарта и маята, която е шупнала. Добавям маслото, солта. Разбърквам. Замесвам тестото върху набрашнен плот. Оставям го да втаса 50 мин. покрито на топло. После го деля на части. Сплесквам всяка върху набрашнен плот. Разточвам с точилка. Натрошавам си сиренцето в купа. С лъжица си взимам от него и слагам в разточеният малък кръг. С ръце оформям да стане топка. Разбивам си жълтъка с олиото. Мажа топките и ръся с ръсеницита. Нареждам в тава с хартия за печене. Пека на 180 градуса в загрята фурна. Не им трябва много време за печене. Вадя ги. Слагам си чинийка и около тях слагам нарязано на тънко луканка, филе, кашкавал. Хапваме като лека закуска.