www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Александра Иванова на 14 Юни 2016

Торта Рафаело

Необходими продукти
320 г бисквити с масло
1-2 капачки ром (по желание)
прясно мляко за напояване

за крема:
125 г краве масло (меко)
200 г бял шоколад
400 г заквасена сметана
200 мл сладкарска сметана
кората от 1/2 лимон
1 ванилия
100 г кокосови стърготини

за декорация:
150-180 г кокосови стърготини

За да приготвите крема разтопете маслото на водна баня и го охладете. Разтопете на водна баня и белия шоколад, охладете го и го смесете с разтопеното масло. Добавете с лъжица (на части) заквасената сметана и разбъркайте добре. Настържете лимоновата кора и я добавете заедно с ванилията и кокосовите стърготини. Накрая разбийте на сняг сметаната, добавете я към крема и разбъркайте внимателно с шпатула. Не използвайте миксер.

Намажете дъното на формата с част от готовия крем. Топнете бисквитите в прясното мляко и ги подредете плътно една до друга на дъното на формата, след което ги напръскайте с ром.  Нанесете пласт крем, после отново ред натопени в мляко бисквити, поръсени с ром. Следва отново пласт крем и напоени бисквити с мляко и ром, като накрая се завършва с крем. Заравнете крема отгоре и приберете тортата за една нощ, в хладилник, за да стегне. Кремът стяга много добре. На сутринта прекарайте леко мокър, топъл нож по ръба на формата за торта (ринга) и след това я отстранете. Ако е необходимо заравнете с нож.