Публикувана от Марияна Желева на 13 Юни 2016
Необходими продукти за тестото: 1 кг брашно 1 бр. мая 1 к.ч. прясно мляко 1 ч.ч. кисело мляко 2 яйца щипка сол за плънката: 1 пакетче масло 1/2 ч.ч. олио 400 г сирене за заливката: 1 кофичка кисело мляко 4 яйца | |
Стопляме леко прясното мляко. Маята се размива в прясното мляко и захарта. Пресяваме брашното. Правим си кладенче и от изброените продукти, плюс киселото мляко, сол и яйцата замесваме тесто. Тестото го оставяме да втаса 50 минути на топло, покрито с кърпа. Разделяме тестото на 3 части. Всяко разточваме на кора дебела 0.5 см, режем на широки ленти. Разтопеното масло и олиото се смесват и с тях се маже тестото. Натрошаваме си сирене. Поръсва се с него. Затваря се всяка широка лента, като с пръсти се хващат двата края на тестото и се прищипват. Полученото се реже на шайби. След това подреждаме едно до друго в предварително намазнена и посипана леко с брашно тава. Разрезът трябва да е нагоре. Оставя се да втаса 30 минути пак покрито с кърпа на топло. Разбиваме яйцата за заливката, киселото мляко също, добавяме и него. Печем на 180 градуса в загрята фурна. Хапваме с айран. |