www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 13 Юни 2016

Добруджанска закуска

Необходими продукти
за тестото:
1 кг брашно
1 бр. мая
1 к.ч. прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко
2 яйца
щипка сол

за плънката:
1 пакетче масло
1/2 ч.ч. олио
400 г сирене

за заливката:
1 кофичка кисело мляко
4 яйца

Стопляме леко прясното мляко. Маята се размива в прясното мляко и захарта. Пресяваме брашното. Правим си кладенче и от изброените продукти, плюс киселото мляко, сол и яйцата замесваме тесто. Тестото го оставяме да втаса 50 минути на топло, покрито с кърпа.

Разделяме тестото на 3 части. Всяко разточваме на кора дебела 0.5 см, режем на широки ленти. Разтопеното масло и олиото се смесват и с тях се маже тестото. Натрошаваме си сирене. Поръсва се с него. Затваря се всяка широка лента, като с пръсти се хващат двата края на тестото и се прищипват. Полученото се реже на шайби. След това подреждаме едно до друго в предварително намазнена и посипана леко с брашно тава. Разрезът трябва да е нагоре. Оставя се да втаса 30 минути пак покрито с кърпа на топло. Разбиваме яйцата за заливката, киселото мляко също, добавяме и него. Печем на 180 градуса в загрята фурна. Хапваме с айран.