Публикувана от Марияна Желева на 30 Май 2016
![]() | Необходими продукти брашно - 6 ч.ч. прясно мляко - 200 мл мая - 1 бр. олио - 100 мл яйца - 2 бр. яйца - 1 бр. за намазване захар - 1 ч.л. сол - 1 ч.л. подправки - ръсеница салам - 2 бр. лионски с кашкавал |
Пресявам брашното. Разбивам яйцето със солта, добавям олиото. Стоплям прясното мляко и размивам маята със захарта и 1 с.л. брашно. Правя си кладенче в брашното и слагам всички продукти. Замесвам тестото върху набрашнен плот. Нарязвам на шайби лионския салам и леко го изпържвам в горещо олио. Вътре е с кашкавал и придава хубав вкус. Изпържените парчета нарязвам на дребно. Оставям да втаса готовото тесто за 40 мин., завито с кърпа на топло. Разделям го на 12 части. Всяко парче разточвам на овал. Долната част режа на ресни, а в горната слагам парченцата лионски салам по дължина с помощта на лъжичка. Навивам от частта, където са парченцата лионски салам към ресните. Формата е дълга. Навивам го в кръг, като охлюв. Подреждам ги в тава, застлана с хартия за печене. Оставям да втасат още 30 мин. Разбивам 1 яйце. Намазвам с разбитото яйце (с помощта на четка). Поръсвам с ръсеница. Пека на 180 градуса в загрята фурна. Хапваме с компот. |