Публикувана от Димитринка Димова на 16 Май 2016
![]() | Необходими продукти за тестото: 1 бр. прясно яйце 1/2 чаена чаша прясно мляко 1/2 чаена чаша кисело мляко 2 каф. лъжички сол 1 каф. лъжичка захар 3 супени лъжици разтопена мас 1/3 кубче мая брашно колкото е необходимо за еластично меко тесто продукти за плънката: 150 г салам - камчия, телешки или хамбургски по вкус 50-60 г натрошено сирене 50 г настърган ситно кашкавал 1 галямо яйце за намазване на саламките преди печене: 1 жълтък смесен с 1 супена лъжица олио чубрица за поръсване |
Замесваме тестото, като разбиваме яйцето и към него прибавяме разбити предварително прясно и кисело мляко, сол, захар, разтопена мас и мая. Разбъркваме добре и с брашно, колкото е необходимо, замесваме тесто. Оставяме да втаса, а може да замесим тестото от вечерта и да сложим в хладилника в полиетиленов плик и на сутринта имаме втасало тесто. От втасалото тесто правим топчета, които леко разточваме. В средата слагаме от плънката - смесени ситно нарязан салам, натрошено сирене, настърган кашкавал и яйце. Прегъваме и притискаме крайчетата с вилица. Намазваме с жълтък, смесен с олио и поръсваме с чубрица. Печем на 180 градуса фурна. |