www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Димитринка Димова на 16 Май 2016

Саламки с мас

Необходими продукти
за тестото:
1 бр. прясно яйце
1/2 чаена чаша прясно мляко
1/2 чаена чаша кисело мляко
2 каф. лъжички сол
1 каф. лъжичка захар
3 супени лъжици разтопена мас
1/3 кубче мая
брашно колкото е необходимо за еластично меко тесто

продукти за плънката:

150 г салам - камчия, телешки или хамбургски по вкус
50-60 г натрошено сирене
50 г настърган ситно кашкавал
1 галямо яйце

за намазване на саламките преди печене:
1 жълтък смесен с 1 супена лъжица олио
чубрица за поръсване

Замесваме тестото, като разбиваме яйцето и към него прибавяме разбити предварително прясно и кисело мляко, сол, захар, разтопена мас и мая. Разбъркваме добре и с брашно, колкото е необходимо, замесваме тесто. Оставяме да втаса, а може да замесим тестото от вечерта и да сложим в хладилника в полиетиленов плик и на сутринта имаме втасало тесто. От втасалото тесто правим топчета, които леко разточваме. В средата слагаме от плънката - смесени ситно нарязан салам, натрошено сирене, настърган кашкавал и яйце. Прегъваме и притискаме крайчетата с вилица. Намазваме с жълтък, смесен с олио и поръсваме с чубрица. Печем на 180 градуса фурна.