www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Стела Стефанова на 13 Май 2016

Торта с извара на тиган

Необходими продукти
за тестото:
1 яйце
200 грама извара
1 ч.ч. захар
ванилия
около 300 гр. брашно
1 ч.л сода за хляб, угасена в оцет

за крема:
500мл мляко
1 яйце
1 ч.ч. захар
3 с.л брашно
ванилия
150 гр. краве масло
150 гр. орехи

Първо се прави крема: разбийте яйцето със захарта и брашното, добавете ванилията в брашното, сложете млякото и разбийте добре. На слаб огън, като бъркате без да спирате сгъстявате крема. Изстудявате напълно.

Правим тестото: Изварата претрийте добре със захарта до получаването на фина паста. Добавят се яйцето, ванилията, содата и постепенно се омесва със брашното. Тестото не трябва да е много твърдо, но плътно. Разделяте го на 6-8 части (според диаметъра на тигана ви). Тънко го растилате, надупчвате с вилица, за да не се подуе при печенето. Пече се до зачервяване от двете страни. Обрязвате краищата (аз използвам чиния за шаблон) и оставяте да се охладят. Маслото се разбива с миксер, постепенно се добавя охладената смес, която приготвихме за крема. Намазват се блатовете и ако желаете може да ръсите орехи, стафиди, шиколад и парченца банани. Отгоре завъртете крема артистично и наръсете с орехи, шоколад и трохите от изразаните краища. Трябва поне 6 часа да се остави да попива на хладно.