www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 12 Май 2016

Кифли с течен шоколад и ром

Необходими продукти
3 яйца
2/3 ч.ч прясно мляко
1/2 ч.ч. захар
1/2 кубче мая
500 г брашно
1/2 ч.ч меко краве масло
1 яйце за намазване
захар за поръсване
течен шоколад
ром - есенция

Пресяваме брашното в дълбока купа, защото така стават по-добре кифлите. Затопляме леко млякото, но не прекалено много. Този път ползвах домашно и стана още по-хубаво. В млякото размиваме маята с 1 с.л захар и 1 с.л брашно, завиваме с кърпа на топло за 10 минути. Изчакваме си маята да шупне.

Разбиваме яйцата със захарта в отделна купа с вилица, не е нужно да ползваме миксер. Прави се кладенче в средата, където и брашното и изсипваме размекнатото масло (аз ползвам немско, защото е по-хубаво и по-ароматно), захарта, яйцата, шупналата мая с прясното мляко. Сложих и есенция ром (немска), която беше много ароматна, вътре в кладенчето. Месим продължително върху набрашнен плот, докато стане меко тесто. Тестото, което се е получило, прехвърляме в съд, намазваме го леко с олио. Завиваме го с кърпа и отгоре с слагаме одеяло, оставяме в топла стая за час. След като обемът е удвоен го взимаме и месим още веднъж върху набрашнен плот.

С точилка разточваме кръг. Режем го на триъгълници. В широката част слагаме течен шоколад. От тестото стават около 10 големи кифли. Аз ползвам "Нутела" шоколад за пълнеж, не се разтича. Навиваме кифлите към върха. Нареждаме ги в намазана с масло или олио тава и поръсена леко с брашно. Оставяме да втасат още 90 минути, пак покрити с кърпа и одеяло в топла стая. Като видим, че са увеличили обема си мажем с разбито яйце и посипваме със захар. Печем на 180 градуса в предварително загрята фурна. Да ви е сладко! Стават меки, ароматни и вкусни.