Публикувана от Марияна Желева на 06 Май 2016
![]() | Необходими продукти 5 яйца 1 1/2 ч.ч прясно мляко 1 ч.ч захар 1 кубче мая 1 кг. брашно пресято 1 ч.ч меко краве масло /аз ползвам немско/ 1 яйце за намазване захар за поръсване локум - 2 кутийки /аз ползвам български/ 1 лимонена есенция |
Пресяваме брашното. Затопляме леко млякото. Разбиваме яйцата със захарта. Маята размиваме в съд с прясното мляко, супена лъжица захар и супена лъжица брашно. Чакаме да шупне добре на топло. Прави се кладенче в брашното. Изсипваме всички продукти и есенцията. Месим продължително. Тестото, което се е получило прехвърляме в съд, намазваме го леко с олио или масло /топката тесто/. Завиваме го с кърпа и отгоре с одеяло в топла стая за час. След като обемът е удвоен го взимаме и месим още веднъж. Набрашняваме си леко масата, на която ще точим. С точилка разточваме кръг. Режем го на триъгълници. В широката част слагаме локумче, което с ръце сме удърпали леко. Навиваме кифлите. Нареждаме ги в намазана с масло или олио тава и поръсена с брашно. Оставяме да втаса още 1 1/2 ч. Като видим, че са се уголемели мажем с разбито яйце и посипваме със захар. Печем на 180 гр. в предварително загрята фурна. За да са по-меки отдолу, аз слагам купичка с вода на дъното на фурната, парата отива нагоре към тавата и стават по меки. |