www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 04 Март 2016

Унгарска паста

Необходими продукти
250 г брашно
100 г краве масло
50 г заквасена сметана
50 г захар
50 мл прясно мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. суха мая
1 щипка сол
2 бр. шоколад

за плънката:
300 г орехи
200 г конфитюр от кайсии
100 г захар

Маята се разбърква със затопленото мляко и захарта. Брашното се смесва със солта и содата. Добавя се нарязано на кубчета масло. Добавя се млякото с маята, заквасената сметана. Замесва се меко тесто, което се разделя на три равни части. И трите се разточват по отделно на кръгове. Орехите се смилат много ситно и се смесват със захарта.

Форма за печене с подвижно дъно се покрива с пергаментова хартия. Слага се първата кора тесто и се намазва с половината конфитюр. Тавата да е около 25 см. Поръсва се с половината орехи със захар. Следва втора кора. Намазва се с останалия конфитюр, поръсва се с останалата орехова смес и се слага третата кора. Втасва за час. Печем на 180 градуса. Като е готово вадим и веднага го мажем с шпатола настърганият отгоре шоколад, докато той се топи. Престоява 1 ден. Режем на триъгълници.