www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Елена Пенчева на 28 Февруари 2016

Сладкиш Карамел

Необходими продукти
за блата:
3 яйца
2 жълтъка
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер

за глазурата:

2 белтъка
3 с.л. захар

за карамела:

5-6 с.л. захар

Блатът се приготвя от посочените продукти, като в началото се разбиват яйцата и захарта до побеляване, а след това се прибавят брашното и бакпулвера. Сместа се изсипва в тавичка 26 см и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна. Белтъците се разбиват на сняг с 3 с.л. захар. В съд карамелизирате захарта. Готовият карамел прибавяте към белтъците на тънка струя, като бъркате непрекъснато с миксер. Останалият карамел се връща на огъня с 1 ч.ч. вода. Получава се сироп, с който се сиропира готовия и изстинал блат. След това се маже с вече готовата белтъчено-карамелена смес.