www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Az-gotvia .bg на 12 Ноември 2011

Бишкотена торта с банани

Необходими продукти
3 банана
3 пакета бишкоти - 300 гр.
2 ч.л. инстантно кафе
2-3 с.л. коняк
2 пакетчета желатин

За крема:
4 жълтъка
200 гр. захар
500 мл прясно мляко
2-3 с.л. нишесте
1 ванилия
1 лимонова есенция

Първо се приготвя крема. Кипва се млякото със захарта. Нишестето се разтваря в 3-4 с.л. прясно мляко, разбърква се добре и се прибавя към разбитите жълтъци. Добавя се ванилията. Сместа се излива в горещото мляко със захарта и се бърка, докато започне да се сгъстява. Добавя се лимоновата есенция. Когато се сгъсти се дръпва от котлона.

Инстантното кафе се разтваря в 1 ч.ч. гореща вода, добавя се коняка и се разбърква. В кръгла тортена форма, на която се отделя дъното се редят бишкотите, като всяка се потапя в сместа от кафето и коняка. Първо се нареждат половинки бишкоти, изправени покрай стената на формата, а след това и по дъното. Отгоре се слага крем и един ред банани, нарязани на колелца. над него отново се редят бишкоти. Най-отгоре се слага останалия крем и върху него се нареждат останалите банани, нарязани на кръгчета.

Желатинът се накисва за няколко минути в 200 мл студена вода. Когато омекне се слага на слаб котлон и се бърка, докато се разтвори напълно, като се внимава да не кипне. Охлажда се и се излива върху бананите. Тортата се оставя в хладилник за няколко часа. Става изключително вкусна и лека.