www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Рада Иванова на 14 Декември 2015

Карамелен Кекс

Необходими продукти
4 яйца
200 мл. прясно мляко
1 ч.ч захар
2 ч.ч брашно
1 пакетче бакпулвер
1 ванилия

за глазурата:

1/3 ч.ч захар
100 мл. прясно мляко
1 с.л брашно

Карамелена смес: Половината от захарта се карамелизира. Веднага добавяме 100 мл. прясно мляко и разбъркваме, докато карамелът се разтвори. След като изстине, добавяме 2 разбити яйца, половината брашно и половината бакпулвер. Разбиваме добре.

Ванилова смес: Другите две яйца разбиваме с останалата захар,100 мл. прясно мляко, брашното, бакпулвера и ванилията.

Глазура: Карамелизираме захарта. Прибавяме млякото, в което е разтворено брашното и бъркаме до завиране.

В кексова форма, предварително омаслена и с малко брашно, изсипваме карамелената смес, после ваниловата и печем на 170 градуса. Проверяваме готовността с клечка. След като го извадим го оставяме да се охлади и заливаме с глазурата. Приятен Апетит!