www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Рада Иванова на 09 Декември 2015

Френски Еклери с Яйчен Крем

Необходими продукти
за еклерите:
125 мл. вода
125 мл. прясно мляко
1 ч.л захар
1 ч.л сол
110 гр. масло
140 гр. брашно
4 яйца

за крема:
1 л. прясно мляко
100 гр. брашно
200 гр.захар
4 жълтъка
1 ванилия

В тенджерка смесваме водата, млякото, захарта, солта и маслото. Загряваме на умерен огън, докато маслото се разтопи, като внимаваме да не загори. Наведнъж сипваме брашното и бъркаме енергично с дървена лъжица! Оставяме тестото да се охлади и добавяме яйцата. Добавяме всяко едно по отделно, като преди да сложим следващото разбъркваме добре. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса, за около 25-30 мин. Аз ги оформих с лъжица и така ги и напълних :)

Крем: Разбиваме жълтъците със захарта до побеляване. Добавяме брашното и отново разбиваме. Доливаме 1/2 ч.ч прясно мляко и разбиваме. Останалото прясно мляко слагаме в тенджера да се загрее за 5 мин. и добавяме ванилията. Сипваме яйчната смес при млякото и бъркаме. След като заври е готов.