www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 10 Ноември 2015

Прясно зеле с ориз и содена питка

Необходими продукти
1 средна зелка
5 с л олио
1 к ч ориз
сол
червен пипер
1 ч ч домати консерва
черен пипер
2 дафинови листа
вода
магданоз
1 люта чушка

содена питка:
1 кофичка кисело мляко
1 равна ч л сода
1 к л бакпулвер
3 с л олио
1 яйце
1 ч л сол
600 гр типово брашно

Зелето се почиства и нарязва на ситно, претрива се с малко сол. Загрява се олиото, добавя се зелето и се запържва за кратко. Прибавят се червен пипер, домати, дафинов лист и черен пипер. Разбърква се. Доливаме вода малко под зелето. Щом заври, сипваме ориза и оставяме да се готви до готовност на ориза, като от време на време се разбърква. Поръсваме нарязан ситно магданоз, една люта чушка и сервираме.

За содената питка разбиваме содата и бакпулвера в киселото мляко да шупне. Сипва се в средата на брашното, добавяме яйцето, олиото, солта и замесваме средно меко тесто. Оставя се 10 минути да почине. Разстила се с намазнени ръце в тавичка, намазна с олио. Отгоре се набожда с вилица. Печем в загрята фурна 180 градуса 30 минути до зачервяване !