www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 07 Ноември 2015

Арабска баклава

Необходими продукти
1 пакет кори бела

сироп:
2 ч ч захар
3 ч ч вода
ванилия и сок от лимон

плънка:
3 яйца
1 к ч захар
1 к ч брашно
1 ч л бакпулвер
1 шепа орехи
1 ч л канела
олио за намазване на корите

Приготвя се сиропа от водата, захарта, ванилята като завира за 5 минути, сваля се от огъня и добавяме лимоновия сок. Вземат се половината кори и се нареждат една по една в намаслена тава, като всяка се поръсва с олио. В средата сипваме плънката, приготвена от разбитите яйца със захарта, брашното, бакпулвера, канелата и начуканите орехи. Отгоре се нареждат останалите кори. Нарязва се с остър нож, поръсваме с олио или масло. Печем в загрята фурна 170 градуса до зачервяване. Изваждаме и заливаме с охладения сироп. Оставя се да попие за една нощ.