www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 24 Октомври 2015

Пълнени питки

Необходими продукти
25 г мая
1 яйце
200 мл прясно мляко
100 хладка вода
3 с л олио
1 ч л захар
1 ч л сол
600 г брашно София мел

плънка:
200 г натрошено сирене, разбъркано с 1 белтък
4-5 стръка пресен магданоз
1 белтък за намазване
сусам за поръсване

Активира се маята като се разбърква в хладката вода със захарта и 2 с. л. брашно и след 10 минути е готова. Замесваме тесто с останалите продукти и оставяме да втаса 40 минути. Разделя се втасалото тесто на две. От първата част се разточва голяма кора и се изрязват кръгчета с чашка или ринг. В половината от кръгчетата се прави в средата и по малък отвор. Нарежда се в намазана с олио тава една цяла питка, намазва се с олио и отгоре една с дупка като леко се притиска. Средата се запълва с 1 ч л плънка от натрошено сирене, белтък и нарязан магданоз. Втасва още 15 мин., намазва се с белтък и поръсваме сусам. Печем в загрята фурна 180 градуса 25 мин. Втората част се накъсва на малки топчета в средата с малко плънка и се нарежда във форма за кекс. След печене се намазва с масло. Поднасяме с шарена сол и пресни зеленчуци !