www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Ваня Георгиева на 06 Октомври 2015

Пита за църковен празник!

Необходими продукти
1/2 кубче прясна мая
2 яйца + 1 белтък
400 мл. прясно мляко
2 с. л. кисело мляко
2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
3 с.л. олио
около килограм брашно

за намазване на корите:
разтопено масло
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко
1 с.л. олио за намазване на втасалата пита

Замесваме тесто, което оставяме на топло и покрито с домакинско фолио да втаса за около 30 минути. След това го разделяме на 6 топки. Четири от топките разточваме с размера на тавата, мажем ги с масло и ги редим една върху друга. Срязваме ги на осем триъгълника, но не до края. Завиваме триъгълниците като ги застъпваме. Разточваме едната от останалите две топки тесто и режем с резачката. Слагаме решетката върху другата топка тесто. Поставяме в средата на питката. Втасва за около 40 минути. Мажем с разбития жълтък с мляко и олио и поръсваме със сусам и маково семе. Печем на 160 градуса за около 40 минути.