Публикувана от Анелия Терзиева на 06 Октомври 2015
Необходими продукти 9 с.л.прясно мляко 200 г захар 150 г смлени орехи 250 г бисквити (обикновени) 170 г масло 100 г шоколад 2-3 с.л. ром или шоколадов ликьор за глазурата: 100 г шоколад за готвене 20 г масло | |
В тенджерка сложете млякото (получава се и с вода) и захарта и загрейте съдържанието на слаб огън, докато захарта се разтопи. Добавете маслото, свалете тенджерата от огъня и бъркайте, докато маслото се разтопи. Щом маслото е напълно разтопено, добавете счуканите/смлените ядки и ситно натрошените бисквити (аз използвам кухненски робот или чопър, за да станат наистина на ситно) и бъркайте, докато се получи гъста смес. Получената смес разделете на две части. Разтопете шоколада на водна баня и го добавете в едната половина от сместа с орехите, а в другата част прибавете малко ром. В покрита с намазнена хартия за печене правоъгълна тавичка (не много голяма, може да се използва и квадратна с падащ ринг) изсипете първата смес и с ръце оформете равен слой, като най-отгоре и по краищата загладите с лъжица. Отгоре по същия начин разстелете втората смес. Шоколадът за глазурата разтопете на водна баня, добавете малко масло (около 20 г) и с получената глазура намажете сладкиша. Шоколадът с маслото може да разтопите и в микровълнова печка. Оставете да стегне добре в хладилник (поне за една нощ), след което нарежете на пастички. |