www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Светла Желязкова на 30 Септември 2015

Парени чушки червена капия

Необходими продукти
10 кг месести чушки червена капия
3 л оцет винен светъл 6%
600 г вода
700 г захар
сол на вкус
2 ч.ч. олио
2 връзки целина
черен пипер на зърна
чесън скилидки

От продуктите (без олио и черен пипер) се прави марината, която се слага да заври. Чушките се почистват от семената и се измиват. Олиото се използва за блясък, за това се сипва по мъничко, за да стигне до края на паренето. Чушките се потапят в маринатата (по около 10 бр. наведнъж) обръщат се с решетка 2-3 пъти и бързо се изваждат в дълбок съд. Когато всички чушки са били потопени, се редят в бурканите, слагат се чесъна и целината нарязани на дребно, заливат с маринатата. На дъното на буркани се слагат по 5-6 зърна черен пипер, нареждат се плътно чушките и накрая се разпределя останалата марината. Стерилизират се 10 минути.