www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 04 Август 2015

Универсално тесто за кифлички - сладки и солени

Необходими продукти
20 г мая
2 с л захар
1 равна ч л сол
100 мл вода за маята
200 мл прясно мляко
2 яйца без един жълтък за намазване
4 с л олио

плънка по избор:
течен шоколад
сирене
колбас
сусам

Активира се маята, разтворена в хладката вода с 1 с л захар и 2 с л брашно. Щом шупне се сипва в средата на брашното, добавяме останалите продукти и замесваме не лепнещо тесто. Покриваме с фолио и оставяме за 30 минути да втаса.

Разделих на 3 части. Всяка се разточва на кръг и се нарязва на 8 триъгълника. В широкия край се поставя плънката от шоколад или друга и навиваме кифлички. Нареждат се в тавата от печката. Намазвам с разбит жълтък и поръсваме сусам. Печем в умерена фурна 25 минути до готовност.