www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 25 Юли 2015

Галет с праскови и сини сливи

Необходими продукти
110 г меко масло
2 с л пудра захар
2 с л галета за поръсване
ванилия
1 ч ч брашно
1 яйце и един белтък за намазване
кристална захар за поръсване
2 сини сливи
3 праскови

за гланциране:
1 с л мед
1 с л вода

В купа сипваме брашното, добавя се мекото масло, пудрата захар, ванилията и цялото яйце. Бъркаме с едната ръка да стане на трохи, добавя се брашното и се замесва тесто да не лепне. Завива се във прозрачно фолио и оставяме в хладилника за 20-30 мин. През това време се измиват и нарязват плодовете на тънки резени, но плодовете да не са презрели. Върху хартия за печене се поръсва брашно и се разточва тестото. С чиния се отбелязва кръг, като се притиска или леко се очертава с нож. Поръсваме кръга с галета, за да поеме течността, прехвърляме в плоска тава. Нареждат се плодовете, като леко се застъпват. Краищата на тестото се прибират навътре, намазва се с разбит белтък и се поръсват плодовете и ръбчето със захар. Печем в загрята фурна 180 С до златисто 20-25 минути. Изважда се и намазваме с 1 с л мед разтворен с 1 с л вода, намазваме стените и плодовете за блясък. Поднасяме охладен ! Вкусотия !