Публикувана от Виолета Матева на 18 Юли 2015
![]() | Необходими продукти 3 ч ч брашно 1 ч ч кисело мляко 1 пакет бакпулвер ванилия с аромат на лимон 1 яйце 50 мл олио за сиропа: 2 ч ч захар 3 ч ч вода сок от лимон за поръсване: 2 бисквити с какао по 2 щипки захар |
В средата на брашното се прави кладенче и чукваме яйцето, добавяме олиото, киселото мляко с разбит в него бакпулвер, ванилия и замесваме средно меко тесто. Оставяме да си почине 10 минути. Разделя се на 2 части. Всяка се разточва на правоъгълна кора, леко се намазва с олио и се поръсва с 1 натрошена кафява бисквита и малко захар кристал. Навива се на стегнато руло, нарязва се с остър нож на шайби по 1 см. Нареждат се в намаслена тава с разреза нагоре. Печем в загрята фурна 180 градуса 20-25 мин до зачервяване. Сиропът от захар и вода се слага на котлона да заври за 4-5 мин, снема се и добавяме лимоновия сок. Готовите охлюви се потапят в охладения сироп и се изваждат с решетъчна лъжица. Нареждаме в купа, заливаме с останалия сироп и оставяме в хладилника. На другия ден хапваме нещо уникално вкусно. Може да се поръсят и със орехи, но може и без тях. Опитайте ! |