www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 18 Юли 2015

Сиропирани охлювчета

Необходими продукти
3 ч ч брашно
1 ч ч кисело мляко
1 пакет бакпулвер
ванилия с аромат на лимон
1 яйце
50 мл олио

за сиропа:
2 ч ч захар
3 ч ч вода
сок от лимон

за поръсване:

2 бисквити с какао
по 2 щипки захар

В средата на брашното се прави кладенче и чукваме яйцето, добавяме олиото, киселото мляко с разбит в него бакпулвер, ванилия и замесваме средно меко тесто. Оставяме да си почине 10 минути. Разделя се на 2 части. Всяка се разточва на правоъгълна кора, леко се намазва с олио и се поръсва с 1 натрошена кафява бисквита и малко захар кристал. Навива се на стегнато руло, нарязва се с остър нож на шайби по 1 см. Нареждат се в намаслена тава с разреза нагоре. Печем в загрята фурна 180 градуса 20-25 мин до зачервяване.

Сиропът от захар и вода се слага на котлона да заври за 4-5 мин, снема се и добавяме лимоновия сок. Готовите охлюви се потапят в охладения сироп и се изваждат с решетъчна лъжица. Нареждаме в купа, заливаме с останалия сироп и оставяме в хладилника. На другия ден хапваме нещо уникално вкусно. Може да се поръсят и със орехи, но може и без тях. Опитайте !