www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Анелия Терзиева на 09 Юли 2015

Френска селска торта с къпини

Необходими продукти
за 5 бр.блатове:
1 яйце
200 мл прясно мляко
⅔ чаена чаша захар
50 грама краве масло
2 супени лъжици мед
1 пак.бакпулвер
2 ⅔ чаени чаши брашно

за крема:
1 кг заквасена сметана (аз използвах 2 големи кофички по 400гр. и една малка от 200гр.)
1 и 1/2 чаена чаша пудра захар
1 малко бурканче сладко от къпини

Яйцата и млякото трябва да са на стайна температура, а маслото трябва да е меко. Разбивате с помоща на миксер маслото, захарта и яйцето, добавяте прясното мляко, а след това и меда. След това изсипвате сместа в съд (най-добре с незалепващо покритие) и го слагате на котлона да заври. Сместа трябва да поври на тих огън около 10 минути, докато се посгъсти и придобие леко златист карамелен цвят, като е добре непрестанно да бъркате за да не загори. Към поизстиналата смес добавяте брашното, в което е добавен бакпулвера и омесвате тесто, което разделяте на 5 топки. Може да се меси още топло. Разточвате всяка топка на тънък кръгъл блат, като не се притеснявате, ако блатът няма съвършена форма, защото може да го оформите веднага след изпичането му.

В голяма тава, най-добре в тавата на фурната, поставете хартия за печене, върху която поставете блата. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 5-6 минути. След като извадите блата от фурната докато още е топъл го изрязвате в кръгла форма. Аз използвах самата ринг форма, в която ще правя тортата с помощта на нож. Това ще помогне да бъдат блатовете еднакви, а готовата френска селска торта - добре оформена. Имайте предвид, че блатът трябва да се изреже и оформи докато е съвсем топъл, защото когато изстине става твърд и това е доста по-трудно. По същия начин разточвате, изпичате и оформяте всички блатове. Оставяте блатовете да изстинат добре.

Кремът за френската селска торта приготвяте като разбъркате добре с миксер заквасената сметана и захарта. Може да се добавят и 2 ванилии към крема. Сглобявате тортата като върху блата слагате от крема, след което напръсквате с 2-3 чаени лъжици от сладкото от къпини и малко от смлените орехи. Повтаряте процедурата, докато блатовете и крема свършат. Отгоре поръсвате френската селска торта обилно със смлените орехи и оставяте в хладилника за 3-4 часа, за да могат блатовете да се напоят добре. Най-добре е да престои едно денонощие. Преди сервиране освободете внимателно от ринга и отново поръсете с орехи.