www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 09 Юли 2015

Пъпешова торта

Необходими продукти
3 готови блата (понеже бяха квадратни с чиния изрязах да станат кръгли. Ако ви се пече блат в тази жега направете пандишпанов блат и разрежете на две-три части.)

за крема:
половин пъпеш Медена роса
1 п желатин
2 с л заквасена сметана
100 мл сладкарска сметана, разбита с 1 с л пудра захар
300 мл студено прясно мляко
1 крем ванилия Оле без варене

за сиропиране:
1/2 к ч конфитиюр череши, разреден с 5-6 с л вода
шепа запечени и счукани бадеми, смесени с 10 г кокос за стените на тортата

листа прясна мента

Изрязваме блатовете и оставяме настрани, приготвя се крема. В купа с миксер се разбива 300 мл прясно мляко с крем ванилия на д-р Йоткер готов за 3 мин. Прибавя се заквасената сметана, разбърква се. Разбиваме сладката сметана с пудрата и разбъркваме всичко в купата.

Пъпешът се обелва и нарязва на малки парчета. 300 гр от него се пюрира и разбъркваме с крема, накрая се прибавя и 1/3 от плода. Приготвя се желатина и щом се охлади смесваме с крема. В чиния поставяме 1 блат, намазва се с разредения конфитюр, сипваме от крема с парченцата плод. Така се процедира и при трите блата. Отгоре и от страни се измазва само с крема. Оставя се в хладилник да стегне.

През това време се запичат бадемите в сух тиган, после се начукват и смесваме с кокос. Облепваме отстрани тортата. Отгоре се разпределят останалите парченца пъпеш, тук там малинки и листа прясна мента. Оставяме за 3-4 часа да се охлади и сервираме. ЛЯТНО И СВЕЖО - БОН АПЕТИ ! ОТ ИЗРЕЗКИТЕ И ОСТАНАЛИЯ КРЕМ ПРИГОТВИХ ДЕСЕРТ В КУПИЧКИ - СТАНА КАТО ТИРАМИСУ !