Публикувана от Виолета Матева на 04 Юни 2015
![]() | Необходими продукти 3 яйца 1 водна ч захар 200 г кисело мляко 1 ч л сода бикарбонат 1 ч л бакпулвер 1 ванилия 5 с л олио 1 водна ч и половина брашно 1 ч череши 1 пакетче маково семе 1 пакет лимонова глазура за поръсване: 1 к л канела 1 ч л захар 1 ч л брашно 1 с л коняк |
Черешите се почистват от костилката, заделят се няколко с дръжки за украса. Поръсваме ги със захар, канела, коняк и оставяме за кратко да се мариноват. Разбиваме яйцата със захарта, добавят се олиото, киселото мляко с разбита в него сода, ванилията и брашното с бакпулвера. Прибавя се маковото семе и разбъркваме сместа. В намаслена и набрашнена тавичка сипваме кексовата смес. Отгоре се нареждат черешите, като преди това се овалват или в брашно или нишесте без да се притискат, при печене те потъват. Печем кекса в загрята фурна 160 с вентилатор за 30 мин. Изважда се и щом се охлади заливаме с лимоновата глазура, приготвена по указание. Отгоре се нареждат черешки и листа мента. Сервира се със плодов сироп от ягоди или череши. Вкусно, лятно и свежо ! |