Публикувана от Виолета Матева на 16 Май 2015
![]() | Необходими продукти 20 г мая 120 мл хладка вода 120 мл прясно мляко 3 с л олио 1 ч л захар 1 ч л сол 1 яйце 600 г брашно 150 г натрошено сирене 200 г домашна лютеница босилек 2 щипки 4 -5 стръка магданоз семена за поръсване |
Маята се разтваря в хладката вода със захарта и се оставя да шупне. Сипва се в брашното, добавят се прясното мляко, солта, олиото, белтъка от яйцето и замесваме средно меко тесто. Оставя се 30 минути да втаса. Готовото тесто се разточва или се оформя с ръце на кръгла пита с диаметър 28-30 см и се поставя в намаслена тава. С малка чиния леко се очертава кръг и се определя центъра на питката. Нарязва се на 8 сектора, като се започва от малкия кръг и минава през центъра. Намазва се с лютеница както е показано на снимката. Отгоре се поръсва със смес от натрошеното сирене, половината жълтък, сух босилек, нарязан магданоз. Хваща се връхчето от средата и се обръща навън, като края се пъхва под питката. Оформя се като венец. Намазваме с останалата част от жълтъка и поръсваме семена. Печем в студена фурна 170 градуса около 35 мин. |